3 overvejelser du bør have, hvis du lige har fået barn

Barslen er kommet på dagsordenen i det politiske Danmark, når ugerne skal fordeles mellem far og mor. Hvem skal have hvad? Og skal barslen være obligatorisk for faderen? Men der er langt fra Christiansborg til den barslende familie hjemme på villavejen, der bobler af babylykke og søvnløse nætter.

1. Sæt forventningerne ned

Hvis du eller din partner er på barsel lige nu, kan I passende begynde med at sætte jeres forventninger ned. Du havde måske forestillet dig, at du i din barsel ville male huset? Lave al babymad fra bunden? Skrevet lidt på den der bog, som du har liggende i skuffen?

Men sandheden er, at din barsel er dit fuldtidsarbejde lige nu. Ja, faktisk er det dit ’hele døgnet’-arbejde. Og det er ikke meningen, at du skulle kunne klare alt på én gang, samtidig med at du har fået 4 timers søvn. Fordelt over et døgn. Dit arbejde er at passe på din baby. Og du gør det så godt, du kan. Så klap dig selv på skulderen.

2. Mødregruppe – er det noget for dig?

De fleste har godt af at komme i en mødregruppe, hvor man kan sparre med andre forældre om livet som nybagt mor eller far. Men det er også et forum med fremmede mennesker, hvor man har lyst til at performe godt. Men pas på med at falde i den fælde.

For hvis du skal have mest muligt ud af din mødregruppe, skal du være ærlig omkring dine tanker, følelser og udfordringer i forhold til at være nybagt forældre. Hvis du derimod holder kortene tæt til kroppen og taler i Instagram-firkanter, kunne du lige så godt være blevet hjemme.

Så være ærlig. Sæt barren lavere. Og lad være med at servere en hjemmelavet menu på tre retter for din mødregruppe, hvis det sker på bekostning af din søvn. Igen: Du gør det så godt, du kan – så pas på dig selv.

3. Hvem skal tage sig af barnet i tilfælde af det utænkelige?

Når man får et barn, starter man et nyt kapitel i sit liv. Et kapitel, hvor man ikke længere er den vigtigste i sit eget liv, og hvor andre er afhængige af en. Ikke bare til at smøre madpakker og hjælpe med lektierne. Men til at være der indtil børnene kan klare sig selv.

Vi vil jo gerne være der for vores børn. Men nogle gange kommer livet i vejen. Vi bliver skilt. Vi bliver syge. Og nogle gange går vi bort, inden barnet er voksen. Det er den værste tanke at have som forældre. At man ikke kan være der for sit barn. Men for alle parters skyld, bør I udrede alt det juridiske. Så I ved, at I har gjort alt for at sikre jeres barn i fremtiden.