5 fantastiske naturoplevelser i Nordjylland

På toppen af Danmark i Nordjylland findes der mange skønne og ligefrem unikke naturoplevelser, som både store og små kan nyde. Der er alt fra storslåede skove til ruskende strande og enestående geologiske områder. Vi har i denne artikel fokus på de 5 bedste naturoplevelser i Nordjylland.

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er en kæmpe vandreklit i Nordjylland. Den bliver besøgt af ca. 250.000 mennesker hvert år, og det er der mange gode grunde til. Vandreklitten er mellem 300-400 år gammel og flytter sig omkring 20 meter hver år – og det er derfor, den bliver kaldt en vandreklit. Det er nemlig ret usædvanligt at et helt naturområde flytter sig så meget på et år. Råbjerg Mile kan ikke sammenlignes med andre steder i Danmark. Det er nemlig det sted, hvor naturen føles stor og mennesket meget lille. Milen højeste punkt er 40 meter over havets overflade og den består af hele 3,5 mio. kubikmeter sand – og bliver derfor også kaldt for Danmarks ørken.

Grenen i Skagen

Nordjyllands øverste spids er punktet, hvor Kattegat og Skagerrak møder hinanden. Her er det havet, der former landskabet, så du kan besøge Grenen igen og igen og se et nyt landskab hver eneste gang. På Grenen kan du dyppe fødderne i Kattegat og Skagerrak på samme tid, og så kan du også være heldig at se en rovfugl eller to. Der er nemlig mere end 20 forskellige rovfugle, der lægger vejen forbi Skagen i et af Nordeuropas største fugletræk om året. Grenen vokser omkring 6-8 meter om året – hvor havets strøm kommer med ca. 800.000 kubikmeter sand og grus hvert år.

Rold skov

Rold Skov er Danmarks næststørste skov sammensat af flere forskellige skove. Den breder sig over 80 kvadratkilometer og ligger faktisk kun 30 minutter fra Aalborg. Rold Skov siges at være magisk med gamle træer, der kan være helt op til 300 år gamle, og trolde, der stortrives. Udover trolde mener flere også at have spottet ulve i skoven. Det er dog endnu ikke bekræftet med sikkerhed. Rold Skov er dog meget mere end kun en skov. Det råder over alt fra skov, mose og eng til flere kilder – og skoven er altså en oplevelse for både børn og voksne.

Læsø

Læsø byder på en lang række spektakulære naturoplevelser, bl.a. rønnerne. Rønnerne ligger på den sydlige del af Læsø og er et af Danmarks største strandengområder. Området bevæger sig ca. en halv centimeter opad om året. Rønnerne er også kendt for at være et sandt paradis for fugle, primært fordi der er meget mad i området, især vandplanter. Det er også på Rønnerne, at du kan finde øens største turistattraktion, nemlig Sydehytten fra 1991, hvor salt bliver udvundet fra undergrunden.

Hanstholm Vildtreservat

Hvis du virkelig vil have en vild naturoplevelse, så skal du stå på toppen af Hanstholm Vildtreservat en tidlig morgen. Det højeste punkt er 56 meter over havets overflade og har navnet Isbjerg. Det giver en fantastisk udsigt ud over den fredede mark på 3.500 hektar – og hvis du er heldig, kan du med en kikkert en forårsmorgen se traner gå rundt i landskabet og om vinteren kan du se krondyr. Det er også i dette område, at du kan finde nogle af Nordjyllands mest sjældne planter, som f.eks. skotsk lostilk. Vær dog opmærksom på, at færdsel i landskabet er begrænset i dyrenes yngletid.

Vil du gerne rundt omkring i Nordjylland og opleve alle disse fantastiske naturfænomener? Vi anbefaler busudlejning, så du kan komme rundt til dem alle uden at skulle bøvle med offentlig transport, parkering eller andet.