Husk børnenes behov, når de sørger

Sorg kan være en voldsom sammenblanding af følelser, som påvirker krop og psyke på vidt forskellig vis. Sorgen kan ramme stærkt og påvirke hverdagen på ubehagelig vis. Særligt børn har et stort behov for tryghed, omsorg og nærvær, når de mister. Særligt hvis tabet er af en forælder, er dette behov enormt stort.

Det har børn i sorg brug for:

Et barn, der sørger, har behov for flere ting på samme tid for at hurtigere komme sig. Det er f.eks.:

Tryghed i hverdagen: Som kan bestå af altid at kunne komme i kontakt med forælder eller bedsteforældre, at have helt almindelige rutiner (greb i hverdagen) samt at være forberedt på, at hverdagen og livet bliver anderledes.

Omsorg: Nærværet er enormt vigtigt, og man må aldrig undervurdere dette behov. Børn har brug for den fysiske kontakt fra et kram, men også bare visheden om at være sammen om at gøre ting. Den tilstedeværelse er vigtig! Husk at omsorg også er at have forståelse og give plads til udbrud af både glæde og vrede. Det er vigtigt at være forstående og omfavne.

Sætte ord og tanker på: Det er vigtigt at tale om at man har mistet og savner en person. Det er vigtigt at forholde sig til, det er en ny realitet. Det kan heldigvis sagtens være smukt at mindes. Man kan tale om de gode oplevelser, som man havde sammen. Man kan også tale om, hvad den afdøde ville have sagt, gjort eller tænkt i bestemte situationer. I de her situationer er det naturligvis helt okay at være kede af det sammen eller glade over nogle bestemte minder sammen.

Pauser: Det hele skal naturligvis ikke handle om sorg, glæde, gråd og at sætte ord på. Børn har også behov for at være børn og få en pause fra sorgen. Det kan være ved at være sammen med deres gode venner og dyrke deres fritidsinteresser. Selv en almindelig ting som at komme retur til skolen kan give frirum fra de sørgelige tanker.

Som voksen skal du frigøre din tid

Det er også hårdt at miste som voksen. At dertil skulle være stærk og guide et barn kan kræve en vis mængde overskud. Derfor kan du vælge at f.eks. involvere en bedemand i forbindelse med at arrangere det sidste farvel i kirken. Få hjælp til begravelsen her.

Alt hjælp til begravelse, hjælp til skifteret etc. er med til at frigive ressourcer, som kan bruge på at takle egen sorg og stå til rådighed for dem, der har allermest brug for vores støtte.