Sådan behandler du børneeksem effektivt

Den velkendte eksemsygdom, børneeksem, der også går under termen atopisk eksem, er for mange et tilbagevendende problem grundet dens kroniske karakter. Selvom den ofte associeres med børn, så er det også et problem, når man rammer puberteten. Den grundlæggende forskel befinder sig i, at eksemen ændrer karakter alt afhængig af, i hvilken alder man fanger den. Behandlingsformen kan variere, men typisk kan man få en creme mod børneeksem

Symptomer og årsager til børneeksem 

Når man skal diagnosticere en person med børneeksem, så kigger man som regel efter fire typiske symptomer. Først og fremmest undersøger man patienten for den karakteristiske kløe, der er forbundet med eksemsygdommen. Man kigger ligeledes efter, om huden er tør udover det sædvanlige. Derudover er man opmærksom på eksemforandringer, hvilket indebærer at områderne på kroppen, hvor eksemen hærger, udvider sig til andre steder. Slutteligt vil et typisk symptom være en øget tendens til hudinfektion med gule stafylokokker. 

Helt konkret har man ikke formålet at identificere den grundlæggende årsag til børneeksem. Dog har man konkluderet, at i  ca. 70 % af tilfældene er der børneeksem i familien. Det betyder med andre ord, at arvelighed spiller en betydelig rolle i forbindelse med børneeksems årsager. En anden årsag til børneeksem indebærer forstyrrelser i hudens immunsystem. Herunder kan nævnes stoffer i omgivelserne såsom svampe, pollen, husstøvmider og fødemidler, da disse kan, via binding til celler i huden, udløse en betændelsestilstand. Derudover kan æggehvidestoffer påvirke immunsystemet hos personer med børneeksem. 

Behandling med creme

Som udgangspunkt er hudpleje et glimrende værn mod denne type eksem. Eftersom sygdommen har et svingende forløb, så kan man med fordel regelmæssigt pleje huden for at få et positivt resultat. Er grundig hudpleje utilstrækkeligt, så kan man være nødsaget til at anvende cremer eller salver, der indeholder binyrebarkhormon. Denne type creme skulle være i stand til at slå eksemtilstanden ned, og få den under kontrol. Slår behandlingen med lokale steroider fejl, så kan det være nødvendigt at søge en anden form for behandling hos en speciallæge. En behandlingsform man vil kunne støde på hos en speciallæge, er en såkaldt tjærebehandling, som er en af de ældste midler til behandling af hudsygdomme. Årsagen til at tjære er særligt effektfuld ved eksem, er fordi det mindsker kløe, reducerer inflammation og irritation. Typisk vil man modtage en fed creme, der er anvendelig alle steder på kroppen. Denne behandlingsform er fordelagtig, fordi den kan foregå i hjemmet. 

Forebyg børneeksem med disse råd 

Hvis man selv eller ens børn, er særligt disponeret for børneeksem, så kan man foretage nogle aktive tiltag for at forebygge udviklingen. Kulde kan være effektfuldt, da varme typisk forværrer kløen. Af samme årsag bør man tage korte bade, og så vidt muligt undgå varmt vand. Slutteligt kan man smøre hyppigt med fugtighedscremer, og hvis det er muligt, gøre det efter et bad.