3 gode råd til dig der har tandlægeskræk

Det er ikke sjovt at have tandpine, men det er endnu mindre sjovt, hvis bare tanken om en tur til tandlægen kan få hjertet til at galopere derudaf og sveden til at pible frem. Relativt mange mennesker døjer med tandlægeskræk. For de der gør det, er et tandlægebesøg ikke blot forbundet med en smule ubehag, men også en række fysiske og psykiske symptomer.  Det er ganske normalt at reagere både under tandlægebesøget, men også allerede når indkaldelsen lander hos dig. Kan du selv gøre noget, for at besøget skal blive lidt mindre ubehageligt? Læs med her. 

Opsøg information

Det første du kan gøre er, at opsøge information om det der skal foregå. Det kan for nogle være rart at vide, hvad der skal ske, så der ikke kommer nogle ubehagelige overraskelser. Eksempelvis kan det være rart at vide, at en krone erstatter din egen tand, hvis det er det, du skal have lavet. Derudover kan det være rart, at vide hvordan den præcise fremgangsmåde for behandlingen er. Det er helt i orden, at spørge din tandlæge både før og undervejs om han vil tage sig god tid til at forklare dig, hvad der skal ske. På den måde kan det hele føles mere trygt, og du kan opnå en følelse af mere kontrol med forløbet. 

Mød forberedt op 

Det andet du kan gøre, er at møde forberedt op til din tandlægetid. Det vil være en god idé, hvis du sørger for, at få noget at spise og drikke inden du skal ind til din tandlæge, så du ikke får det dårligt undervejs grundet sult eller tørst. Derudover er det vigtigt, at du er veludhvilet, så du bør sørge for at få sovet eller slappet af op til besøget, så du på den måde er mest oplagt. Hvis du finder det nødvendigt, kan det være, at du skal tage en ledsager med. Det kan være rart, at have en du er tryg ved med til tandlæge, så situationen på den måde føles mere tryg og velkendt. 

Øv dig i at slappe af 

Det sidste råd omhandler afslapning og afspænding. Det er en god idé at øve dig i at lave en form for afspændingsøvelse. Det kan være, at du kan finde noget meditationsmusik, som du finder beroligende, som du kan lytte til, mens tandlægen udfører sit job. kombinationen af musik og øvelser kan både fjerne fokus fra det der foregår, og det kan gøre oplevelsen mere rar, selv hvis det er ubehageligt. Det er dog vigtigt at nævne, at hvis det gør ondt, kan du bede om enten lokalbedøvelse eller lattergas, da afspændingsøvelserne muligvis ikke vil være tilstrækkelige i dette tilfælde.