Kontaktallergi – hvorfor får man det og hvordan behandles det?

Kontaktallergi er en af de traditionelle fire typer af allergier. Kontaktallergi viser sig ofte som hudeksem, kløen og/eller rødme. Der er altså en allergi, som viser sig på huden, da det er en irritationstilstand i huden som følge af kontakt med en eller anden form for stof.

Ydre påvirkninger har altså indflydelse på denne form for allergi. Det kan være allergifremkaldende stoffer i hudprodukter, som sæbe og creme. Blandt andet parfume er et stof, som ofte giver kontaktallergi. Derfor er parfume faktisk ofte fjernet fra produkter, fordi det er så almindeligt, at man får kontaktallergi af det. Aner du ikke, hvorfor du får allergiske reaktioner af ét eller flere produkter, så er det en rigtig god start at kigge efter, om der er parfume i produktet eller produkterne.

Kontakteksem kan faktisk hurtigt udvikle sig fra kløe og rødme til hævelse og blærer med væske. Det er derfor vigtigt at få vasket allergenet af kroppen hurtigst muligt – hvilket man også helst vil, når det begynder at klø så meget.

De mest udsatte steder for kontakteksem er på hænderne og i ansigtet. Det skyldes for det første de produkter, man bruger på disse områder, og hvor meget disse områder kommer i kontakt med. Hænderne er i kontakt med mange forskellige stoffer og lignende i løbet af en dag. Derfor er de meget udsatte for kontaktallergi. Huden i ansigtet er meget sart, og man rører meget ved sit ansigt i løbet af en dag – helt uden man tænker over det. Derfor er ansigtet også ofte udsat for mange af de samme stoffer som hænderne er.

For at undgå kontakteksem, er det en god ide at finde ud af, hvad det er for nogle stoffer, man er allergisk overfor. På denne måde kan man vælge produkter, som ikke indeholder disse stoffer. Samtidig kan man bruge handsker, når man bliver nødt til at være i kontakt med stofferne.