Guide – alt du skal vide om forældrekøb

Står du lige nu med panden mod en mur, fordi boligmarkedet som studerende er uoverskueligt og langt over budget? Så kan det være, at du skal overveje et forældrekøb. Mange forældre vælger at hjælpe deres børn med et forældrekøb, for at sikre, at barnet får en ordentlig studiebolig.

Vil du vide mere? Så læs med herunder, hvor du får alt den information, du skal bruge om forældrekøb.

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb tages som tidligere nævnt i brug, når en studerende ikke har økonomisk rådighed til at investere i en fornuftig lejlighed eller bolig. Forældrekøb handler i bund og grund blot om, at forældrene køber en bolig, som barnet kan bo i, mens det studerer.

Når barnet er færdigt med boligen, kan forældrene overtage den og bruge den selv – enten som almen bolig eller generel investering. I Danmark er det enormt populært at foretage forældrekøb – især i storbyerne, hvor boligmarkedet både er dyrt og snævert.

Regler for forældrekøb

Der er flere forskellige regler, man skal huske og overholde ved forældrekøb. Vælger man at investere i en bolig gennem forældrekøb, skal man blandt være klar over, at forældrene bliver anset som udlejere. Forælderen, der i tilfælde af forældrekøb også er udlejeren, skal fastlægge huslejen.

Det er vigtigt, at huslejen bliver fastlagt korrekt, da forældrene kan risikere at blive beskattet af den manglende indtægt, hvis huslejen eksempelvis bliver fastlagt for lavt. Det kan derfor ikke betale sig at gøre sine børn en tjeneste ved eksempelvis at halvere huslejen, selvom det kan virke oplagt og fristende.

Fordele og ulemper ved forældrekøb

Der findes flere forskellige fordele ved forældrekøb. Fordelene ved forældrekøb er som tidligere nævnt, at forælderen kan hjælpe barnet med at finde en ordentlig bolig til eksempelvis studiebrug. Derudover kan forældrene lave en god investering, hvis boligpriserne stiger. Ligesom med mange andre former for boligkøb, findes der dog også flere forskellige ulemper ved forældrekøb. En af ulemperne er blandt andet, at der findes udgifter forbundet ved både køb og salg af en bolig.

Dette betyder, at vil barnet eksempelvis flytte før tid, kan boligen vise sig at være en dårlig investering. En anden ulempe ved forældrekøb er, at sætter man boligen til salg, og opnår gevinst på boligen, er denne gevinst skattepligtig. Du kan som forælder derfor risikere at miste penge på din boliginvestering, hvis du ikke er varsom og tænker dig godt om, når du foretager et forældrekøb for dit barn.