Hvad er hospitalsklovne egentlig?

Du har måske set dem en gang imellem på gangene i hospitalet, set et klip i fjernsynet eller hørt nogle fortælle om de farverige eller pelsede personer som der fjoller rundt. Nogle kan man måske undre sig over hvad de mon render rundt og laver hele dagen, men det er nu ikke så mærkeligt. Et miljø som hospitalet, er ikke for børn, og det er i det hele taget ikke et miljø som noget barn burde bruge meget tid i. Men det er der desværre rigtig mange børn der gør. Det er børn som sidder overfor nogle store vanskeligheder og situationer i deres liv, som de slet ikke er voksne nok til at skulle håndtere. Alle burde være enige i at børn skulle bruge deres hverdag og tid i skolen, og ude at lege med deres jævnaldrende, eller derhjemme hos deres familie og venner. Det er ikke noget som der er meget af på hospitalerne, og det kan være utroligt hårdt og tærende for et barn at være indlagt. Som voksne forstår vi i det mindste bedre alle forudsætningerne, men det gør børn ikke. For at hjælpe dem igennem deres indlæggelse og sygdom, har vi hospitalsklovne til at hjælpe dem igennem deres forløb.

Hospitalsklovnen er altså et vigtigt værktøj for syge børn, og er der som en stor hjælp til at få dem til at tænke på noget andet, og give dem mere livsglæde og mod. Dette er noget der er enormt vigtigt for at børnene kan blive raske og komme i bedring. Hvis der ikke er noget håb eller gejst, så er der ikke noget til at kæmpe imod sygdommen. Så er der ikke noget til at holde angsten, depressionen og kedsomheden hen.

Et professionelt arbejde

Det er så tydeligt for alle som oplever det, den forskel som det gør for børnene at have det frirum som klovnene giver. Det er en ven som kommer for at løfte humøret med leg og magi. De kan også være der for bedre at kommunikere med barnet, og få barnet til at føle sig trygt. På den måde kan barnet bedre undersøges, eller lægerne nemmere forstå barnets smerte. Altså er hospitalsklovnen en hånd at klemme for et barn som har det svært. Hospitalsklovnene er professionelt uddannede og lønnede, og utrolig effektfulde mennesker. De er blevet undervist i et langt forløb med neuropsykologi og samarbejde med hospitalets andet personale.