Hvilke typer af behandling findes der mod psoriasis?

Hvilke typer af behandling findes der mod psoriasis?

Psoriasis er en hudlidelse, hvor huden bliver rød og skaller af, fordi kroppen overproducerer hudceller. Der er flere forskellige måder at behandle psoriasis på. Hvordan du skal behandle din psoriasis, afhænger af en række faktorer. Det kommer fx an på, hvor generet du er af din sygdom, hvor den sidder, osv.

Læs om de forskellige behandlingsmetoder herunder.

Behandl lokalt

En lokal behandling af psoriasis udføres ved, at der smøres creme, gel eller salve på det ramte område. I de slemme tilfælde af psoriasis kan det være nødvendigt at understøtte den lokale behandlingsform med andre. Der findes mange typer creme mod psoriasis, så det er bare med at finde den, der virker bedst på dig.

tabletbehandling

En tabletbehandling af psoriasis kaldes også en systematisk behandling. Det betyder, at medicinen spreder sig i hele kroppen i modsæt til creme, der virker lokalt. Denne behandlingstype er oftest til behandling af de helt slemme tilfælde af psoriasis. Behandlingen kan også fås som injektioner.

Lysbehandling

En lysbehandling af psoriasis indebærer, at man udsætter huden for forskellige typer af ultraviolet (UV) lys. Der findes forskellige typer af lysbehandlinger.

1) UVB-behandlingen

UVB-behandlingen er ofte den første lysbehandling, man prøver, hvis man er interesseret i denne type af behandling. Man udsætter sin hud for UVB-lys, som er den del af det ultraviolette lys, som bedst simulerer det naturlige sollys. Man vil normalt udsættes for behandlingen 3-5 gange i ugen. Man bør efter 30 behandlinger vurdere, om behandlingsformen indtil videre har været hensigtsmæssig, før man fortsætter. Lysbehandlingen har dog den bivirkning, at huden ældes hurtigere, og at ens risiko for hudkræft øges.

2) UVA og PUVA

En anden lysbehandling går ud på, at man kombinerer UVA-lys med det kemiske stof psoralen. Stoffet gør huden mere lysfølsom, hvilket betyder, at huden tager bedre imod strålerne.

Stoffet kan enten indtages i bade, hvor det opløses i vandet, eller som tabletform.

3) klimabehandlingen

Klimabehandlingen bliver også kaldt klimaterapi, og det er egentlig meget passende, da metoden godt kan minde om en kombination af ferie og behandling.

Behandlingen går ud på, at man skifter klima. Mange tager til det døde hav i Israel, hvor de skiftevis bader i det salte vand og tager sol. Det skulle have en meget positiv effekt på psoriasisramt hud. Det er desuden muligt at få tilskud til behandlingen fra det offentlige, hvis man har et meget slemt tilfælde af psoriasis.