Gravid og bekymret for hvordan det skal gå?

Kvinde er gravid

Graviditeten er en spændende tid fyldt med forventningens glæde, men det kan også være en nervepirrende tid for kommende mødre, da de ivrigt venter på deres lille barns ankomst. Det er normalt, at man som gravid har nogle bekymringer i forhold til barnets udvikling, mens man venter på de første scanninger.

Selvom de fleste graviditeter forløber uden problemer, er det forståeligt, at en kommende mor kan føle angst og bekymring, indtil de første billeder giver sikkerhed for, at barnet vokser og udvikler sig, som det skal. Heldigvis giver moderne teknologi mulighed for tidlig påvisning af potentielle abnormiteter eller sundhedsproblemer, hvilket giver mulighed for at gribe ind i tide, hvis det er nødvendigt. Der findes dog også andre muligheder, blandt andet end såkaldt Evita Test. Hvad det er, kan du få svaret på herunder.

Hvad er en Evita Test Complete?

Evita Test Complete er en test på samme måde som andre NIPT-tests, der analyserer DNA for at afdække, om der skulle være nogle abnormiteter i fostret. Det foregår ved, at den gravide får taget en blodprøve, hvor man herefter isolerer fosterceller fra hendes blod. Disse celler kan blandt andet give svar på, om der skulle være nogle kromosomfejl, som for eksempel Downs Syndrom og andre afvigelser. Testen kan tages fra den 10. graviditetsuge, altså et par uger før man normalt får foretaget en nakkefoldsscanning. Så hvis man ikke kan vente til scanningen, kan man få fortaget denne test – den såkaldte EVITA TEST COMPLETE.

Hvor kan man få foretaget denne test, og hvad koster det?

Hvis man er interesseret i at få fortaget en Evita Test Complete, så foregår det på en af Evitas partnerklinikker, som man finder rundt om i landet. Testen koster 12.000 kroner, hvilket lyder af meget. Det er også et stort beløb, men der er heller ikke tale om en almindelige blodprøver, men en kompliceret DNA test, der kan vise flere forskellige ting. Udover at kunne test for eventuelle kromosomfejl og -afvigelser, så kan testen også afsløre barnets køn, hvilket mange også er interesseret i. Derudover dækker beløbet også den kliniske genetiker, der skal foretage selve testen af den gravides blodprøve. Men det kan vise sig at være alle pengene værd for forældre, som enten bekymrer sig om barnets udvikling og gerne vil have vished, samt dem som ikke kan vente med at kende barnets køn. Selvom det koster en del penge, er det, det hele værd.